Právě je 14 kvě 2021 03:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MySQL - abecední řazení češtiny.
PříspěvekNapsal: 09 říj 2010 15:30 

Registrován:
09 říj 2010 15:19
Příspěvky:
5
Jak lze správně seřadit abecední výpis z MySQL? Používám UTF-8, ale abecední výstup mi prvně řadí např. Český, a pak teprv Australský. Existuje pro ORDER BY ještě nějaký parametr, který bere na vědomí české kódování?

Používám MySQL 5.0.90 a PHP 5.3.2.

Díky za radu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MySQL - abecední řazení češtiny.
PříspěvekNapsal: 09 říj 2010 19:08 
C4 podpora
C4 podpora

Registrován:
29 čer 2009 20:53
Příspěvky:
263
Buď nastavte na příslušný sloupec v tabulce řazení utf8_czech_ci nebo to můžete přenastavit v jednotlivých SQL příkazech, např.

Kód:
SELECT nazev FROM tabulka ORDER BY nazev COLLATE utf8_czech_ci;

_________________
Jan Vítek
Webhosting C4
http://www.c4.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MySQL - abecední řazení češtiny.
PříspěvekNapsal: 09 říj 2010 20:47 

Registrován:
09 říj 2010 15:19
Příspěvky:
5
Díky! Bohužel to nefunguje. Č se řadí stále před A. Sloupec mám definován takto: jmeno varchar(42) collate utf8_czech_ci a ani při order by, jak uvádíte, se výstup neřadí dle české abecedy. Tak nevím...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MySQL - abecední řazení češtiny.
PříspěvekNapsal: 10 říj 2010 11:35 
C4 podpora
C4 podpora

Registrován:
29 čer 2009 20:53
Příspěvky:
263
Já to teď zkoušel na našem hostingu a tady to funguje přesně, jak jsem napsal. Váš problém může mít více příčin:

PHP skript, ve kterém pracujete, nenastavuje utf8 kódování po připojení k databázi. Ihned po připojení byste měl provést SQL příkaz SET NAMES utf8;

Data ve skutečnosti zadáváte v jiném kódování než v utf8.

Nějaký problém v nastavení vašeho serveru.

_________________
Jan Vítek
Webhosting C4
http://www.c4.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MySQL - abecední řazení češtiny.
PříspěvekNapsal: 10 říj 2010 19:38 

Registrován:
09 říj 2010 15:19
Příspěvky:
5
Super, díky! Už to jede. Neuvědomil jsem si, že vkládat do DtB musím až když mám před tím nastaveno SET NAMES utf8. Proto mi to hned nejelo.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
FTP Uploader
Staňte se naším zákazníkem!
Hledáme kolegy
PHP, MySQL Hosting
Návody pro C4

© 2009-2021 ČESKÝ WEBHOSTING s.r.o. Kontaktní e-mail: forum@c4.cz
Diskuzní fórum využívá technologie: phpBB, phpBB-SEO.com, phpBB.cz