Právě je 25 dub 2024 02:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Moodle - Aktualizace
PříspěvekNapsal: 13 bře 2015 19:27 
C4 zákazník

Registrován:
24 zář 2014 22:09
Příspěvky:
6
Dobrý den,
dočetl jsem se zde na fóru abych při aktualizaci moodle postupoval dle oficiálního návodu. na https://docs.moodle.org/28/en/Upgrading - jde mi o aktualizaci z verze 2.8.1 na 2.8.3 na testovacím serveru.
Na začátku postupu - u zálohy je napsáno:
1) Moodle software (For example, everything in server/htdocs/moodle)
2) Moodle uploaded files (For example, server/moodledata)
3) Moodle database (For example, your Postgres or MySQL database dump).

Našel jsem si, kde že je složka moodledata, ale pravděpodobně se k ní nemám jak dostat. Je to velký problém? Mohu tento krok přeskočit? Pro jistotu jsem si zazálohoval vše z FTP a udělal DUMP databáze.
je možné že u aktualizace z verze 2.8.x na verzi 2.8.y nebude problém.

S tím se váže další věc. Na "ostrém" serveru, kde běží kurzy mám verzi 2.7, kde mám v informacích psáno, že mohu aktualizovat na 2.7.7 a posléze 2.8.5 (správa stránek -> informace) zde už je přechod mezi 2.7.x na 2.8.x. Mohl by nastat nějaký zádrhel v případě aktualizace, který by byl svázaný s nezálohováním moodledata?

A ještě jeden dotaz, co se týká modulu Osvědčení. Nabízí se mi instalace nové verze. Problém je s tím, že mám upravovaný lokální jazykový balíček (přes rozhraní systému) a vytvořené další typy osvědčení (přes ftp za pomoci oficiálního návodu). Nerad bych o tato nastavení a modifikace přišel. Učil jsem se to za pochodu, ale i tak si nemyslím, že by na vytvoření 6 různých typů osvědčení bylo málo práce, kterou by se mi nechtělo dělat znova.

Děkuji za případné rady, postřehy, připomínky.
Jirka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moodle - Aktualizace
PříspěvekNapsal: 16 bře 2015 15:21 
C4 podpora
C4 podpora

Registrován:
30 čer 2009 09:14
Příspěvky:
8507
Dobrý den,

pokud jste aktualizaci nikdy neprováděl, vždy dobré si ji nejdříve vyzkoušet na testovací instalaci (tzn. kopii stávající instalace).

Datový složka moodledata je standardně směrován do neveřejné složky /data/nazev-domeny/tmp/nazev-webu. Doporučuji si ji nechat přenastavit tak, aby byla přístupná i z FTP serveru. Stačí, když si požádáte pro daný web o přesun stávající instalace aplikace Moodle do nějakého adresáře (např. www) a nastavíte ho jako kořenový adresář "Apache Document Root" (viz Nastavení konfiguračních direktiv a knihoven). Pak si nechte přesunout obsah původního datového adresáře tmp opět do nějakého adresáře (např. moodledata). A nyní na FTP serveru v konfiguračním souboru aplikace config.php upravte cestu k novému datovému adresáři. Jedná se o řádek:
Kód:
$CFG->dataroot  = '/data/www/nazev-domeny/tmp/nazev-webu';
který v případě datového adresáře moodledata bude mít tvar:
Kód:
$CFG->dataroot  = '/data/www/nazev-domeny/nazev-webu/moodledata';

Tato úprava má i další výhodu v tom, že bude při pravidelném zálohování obsahu docházet i k zálohování datové složky. Takže pak budete mít k dispozici 30denní zálohy kompletního obsahu i s datovým adresářem, které jsou přístupné přes FTP. A samozřejmě také bude možné provádět manuální zálohu této složky přímo z FTP serveru. Z tohoto důvodu doporučuji úpravu aplikovat na všechny instalace aplikace Moodle.

Datový adresář aplikace Moodle navíc obsahuje i složku s překlady (např. /lang/cs pro český jazyk), takže pokud by po instalaci nastaly nějaké problémy, tak složku (příp. pouze soubor s překladem daného modulu) stačí jednoduše zkopírovat/obnovit ze zálohy.

_________________
Radek Plašil
Webhosting C4
https://www.c4.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moodle - Aktualizace
PříspěvekNapsal: 16 bře 2015 21:53 
C4 zákazník

Registrován:
24 zář 2014 22:09
Příspěvky:
6
Děkuji za informace. Po doběhnutí kurzů, až bude možné systém odstavit na delší dobu, budu zcela jistě postupovat dle Vašich rad.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moodle - Aktualizace
PříspěvekNapsal: 15 pro 2021 14:16 

Registrován:
12 úno 2010 11:19
Příspěvky:
13
Dobrý den,

chci se ujistit, že správně rozumím práci se složkou moodledata.

Vytvářím testovací kopii Moodlu na jiné doméně. Ze strany podpory už mi na zdrojové doméně byly vytvořeny složky public a moodledata. Do složky public je přesměrovaný document_root.

Jak mám nyní postupovat na druhé/cílové doméně?
- vytvořit složku public
- do složky public přesunout vše z kořenového adresáře
- přesměrovat document_root
- vytvořit složku moodledata
- upravit odpovídající části v konfiguračním souboru config.php

V případě více instalací na stejném webu (např. http://www.domena.cz/prvniMoodle a http://www.domena.cz/druhyMoodle) pak dle vlastního uvážení vytvořit více podsložek v moodledata nebo rovnou více složek "typu moodledata"?

Děkuji
Jana


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moodle - Aktualizace
PříspěvekNapsal: 15 pro 2021 18:37 
C4 podpora
C4 podpora

Registrován:
30 čer 2009 09:14
Příspěvky:
8507
Dobrý den,

ano, na testovací doméně si také vytvořte složku public, nastavte ji jako document_root a zkopírujte do ní obsah složky public ze zdrojové domény. Pak si na testovací doméně vytvořte složku moodledata a zkopírujte do ní obsah složky moodledata ze zdrojové domény.

Pak ještě musíte zkopírovat databázi. Takže nejdříve si vyexportujte obsah zdrojové databáze (viz PhpMyAdmin - Export databáze) a pak ho naimportujte do nové databáze na testovací doméně (viz PhpMyAdmin - Import databáze).

A následně v konfiguračním souboru config.php na testovací doméně upravte přihlašovací údaje k databázi, adresu webu, cestu k datovému adresáři a pomocí skriptu i adresu webu v databázi. Postup naleznete v návodu Moodle - Konfigurační soubor.

V případě několika instalací na jedné doméně je jedno, jakou strukturu pro datové složky zvolíte. Takže můžete mít jen jednu složku moodledata s více podsložkami a nebo více složek ve stejném umístění. Ale každá instalace musí mít vlastní složku. A samotný název datové složky nemusí být vyloženě moodledata, můžete si zvolit vlastní.

_________________
Radek Plašil
Webhosting C4
https://www.c4.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
FTP Uploader
Staňte se naším zákazníkem!
Hledáme kolegy
Moodle partneři

Seznam všech partnerů

Moodle Hosting
Návody pro C4

© 2009-2024 ČESKÝ WEBHOSTING s.r.o. Kontaktní e-mail: forum@c4.cz
Diskuzní fórum využívá technologie: phpBB, phpBB-SEO.com, phpBB.cz