Právě je 25 kvě 2012 03:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zkušenosti s elektronickými obchody
PříspěvekNapsal: 13 říj 2011 19:54 

Dobrý den, prosím poraďte mi, napište svůj názor. Začínám a nevím jaký si vybrat el.obchod. Rozhoduji se mezi Prestashopem a VirtueMartem. Kdo máte zkušenosti...? Jde mi samozdřejmě o funkčnost shopu, ale zároveň jednoduchou admin. zkoušela jsem samozdřejmě demo, ale např. čeština u presty...,takže přemýšlím, že VirtueMart by mohl být jednoduší na ovládání, ale zase jestli netratí někde jinde, tak prosím napište kdo máte zkušenosti, už v tom ležím pěkně dlouho a v hlavě z toho mám čím dál tím větší guláš. A prosím omluvte mě, ale jsem laik a chtěla bych slzšet názor zkušených. Děkuji všem za odpověď ;)

Předmět příspěvku: Re: Zkušenosti s elektronickými obchody
PříspěvekNapsal: 07 lis 2011 10:43 

Dobrý den.

Vím, že jste se už rozhodla, ale odpovím případně pro ostatní s podobným dotazem.

Osobní zkušenosti s žádným z nich nemám, ale zdá se, že PrestaShop je poročilejší a z OpenSource aplikací bude asi nejoblíbenější. Navíc VirtueMart je rozšíření redakčního systému Joomla, což už samo o sobě může zmenat sice určité výhody (např. snazší zahájení práce s obchodem, pokud znáte Joomlu), ale i nevýhody a ty jsou většinou závažnějšího ražení a nesnadno se obchází (např. že joomla je primárně navržena jako redakční systém a VirtuMart - jakkoli zdařilý - bude téměř jistě mít určitá omezení, daná jiným primárním zaměřením Joomly).
Další vysvětlení už podal pan Plašil zde.

Konkrétní uživatelské srovnání uvedených dvou systémů je například zde, další zdroje lze snadno vygooglit.

Na druhou stranu ani PrestaShop, ani žádný jiný otevřený systém zadarmo není všemocný a některé funkce se musí řešit rozšiřujícími moduly, které už zadarmo být nemusí. Pro optimální funci mohou být nutné některé úpravy přímo v kódu a v některých velmi specifických případech může být jediným optimálním řešením systém na míru.

PříspěvekNapsal: 19 lis 2011 17:35 

No jako tedy nic ve zlém, ale dovolím si to doplnit.
PrestaShop je sice rozšířený, což se dá poznat podle počtu dotazů zde i třeba na Webtrhu, jenže to jsou v drtivé většině dotazy typu: "nefunguje mi... jak mám udělat..." a jsou to všechno dotazy na funkce, které má VM vyřešené už dávno.

Ano, VM je rozšíření Joomly, což znamená, že může používat její další rošíření: statistiky, zpravodaj, knihu návštěv, editory, komentářový subsytém, zálohování, velmi mnoho šablon vzhledu atd. apod.

Navíc VM má silnou a aktivní podporu uživatelů-programátorů, jenž produkuje další rozšíření, např. multiupload více obrázků k produktům naráz, různé způsoby zobrazení kategorií, rozšířenou navigaci, filtrování a třídění produktů podle výrobce, SEO URL, zobrazování cen s a bez DPH atd.

Tak doufám, že jsem nevyvolal flame.

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 14:50 

Já používám již nějakou dobu PrestaShop a zatím jsem s ním žádné problémy neměla, takže ji můžu doporučit. S VirtueMartem ovšem zkušenosti nemám žádné.

PříspěvekNapsal: 22 bře 2012 15:10 

Takhle, já s VM pracuji cca 5. rokem, Prestashop jsem si několikrát nainstaloval a prošel a tedy nic moc. VM je v mnohém před ním, ale zase se s ním musí umět. Výsledek je ovšem ten, že to funguje a prodává, tedy že vše kolem VM a toho mého balíčku je dělané tak, aby tam přišlo co nejvíce lidí a aby pohodlně nakupovali. Tedy nesoustředím se na vzhled, ale na marketing, to jenom na okraj.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]