Právě je 24 kvě 2012 05:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PrestaShop - Aktualizace na novou verzi
PříspěvekNapsal: 19 říj 2011 02:13 

Dobrý den pane Plašil,
Omlouvám se předem všem zdatnějším na tomto fóru než jsem já za možné hloupé otázky, ale raději se 3x zeptám, než udělat 1 velkou chybu. Otázka se týká ruční aktualizace Prestashopu na verzi 1.4.5.1 Mám verzi 1.4.3
1) Přes např. Total Commander (protokol FTP) udělám zálohu eshopu na serveru do svého počítače
2) V administračním systému Webhostingu C4 vytvořím novou databázi např. db-domenatest
Původní databázi ponechám zatím tak jak je. tzn., že budu mít 2 databáze, jednu pro starší verzi Prestashopu a druhou pro nahrání nové verze Prestashopu. Nic jiného se v administračním systému nemusí měnit a nastavovat? Nějaká prozatímní adresa webu se nenastavuje?
3) Přejdu na Vaše stránky a zvolím Prestashop-Instalace / Automatický upload balíčku (verze 1.4.5.1) / zadám přístupové údaje k FTP / vše ostatní provedu dle návodu instalace.
Musím žádat pro web, na který bude nový Prestashop instalovaný, o aktivaci PHP knihovny Mcrypt? Jaký mám zadat název webu, když chci, aby mi prozatím fungoval můj eshop se starou verzi Prestashopu na mé doméně a tenhle nový fungoval zatím na nějaké prozatímní adrese?
4) Mám nainstalovanou novou verzi Prestashopu v databázi db.domenatest. Jaké složky mám překopírovat ze zálohy z mého počítače přes FTP, abych docílil stejného nastavení z mého původního eshopu? (obrázky, kategorie, názvy zboží, mé překlady, atd. prostě vše, tak, aby se nestalo, že budu muset nějaké věci znovu upravovat a složitě pátrat potom, jak jsem vlastně té dané úpravy kdysi docílil.
5) Za předpokladu, že vše je nastaveno v pořádku a vše funguje, v administračním systému smažu starou databázi a nechám pouze novou.
Mohl by jste to prosím upřesnit.
Ještě jednou se omlouvám za požadavek na polopatický návod.
Moc děkuji.

Předmět příspěvku: Re: PrestaShop - aktualizace na novou verzi
PříspěvekNapsal: 19 říj 2011 12:23 

Dobrý den,

pokud si nejdříve chcete udělat testovací aktualizaci, tak si v administračním systému vytvořte novou testovací databázi a testovací stránky (např. test.nazev-vasi-domeny.cz). Pro testovací stránky požádejte na emailové adrese podpora@c4.cz o aktivaci PHP knihovny Mcrypt. Pak si vyexportujte starou databázi a naimportujte ji do testovací databáze. Zde naleznete návody:

Po importu upravte v testovací databázi adresu webu, jak je uvedeno v návodu http://navody.c4.cz/prestashop-konfiguracni-soubor v odstavci Úprava adresy webu v databázi (cesta bude mít tvar testovacích stránek, např. test.nazev-vasi-domeny.cz). Nyní si můžete na testovací stránky nahrát instalační balíček pomocí Uploadu aplikací nebo stránky PrestaShop - Instalace. A teď je potřeba zkopírovat úpravy ze staré verze do testovací instalace (převzato z návodu na update http://www.prestashop.com/wiki/Installi ... PrestaShop):

1. Pokud jste dělal úpravy v souborech s maily, tak ze staré instalace zkopírujte složku mails do testovací instalace.
  2. Pak zkopírujte ze staré instalace složku img do testovací instalace.
  3. Pokud jste instalovat nějaké moduly navíc, tak je také zkopírujte ze složky modules do testovací instalace.
  4. Pokud používáte nějaké moduly, které konfiguraci ukládají do souboru a ne do databáze (např. modul editorial do souboru editorial.xml), tak zkopírujte i tyto moduly.
  5. Jestli jste dělal úpravy v šabloně, tak ji celou zkopírujte do složky themes (příp. přejmenujte na jiný název, pokud se složka jmenuje stejně jako defaultní prestashop).
  6. Pokud jste dělal ještě nějaké další úpravy v jiných souborech, tak je potřeba tyto úpravy udělat i v nových souborech. Samozřejmě když se nejedná o úpravy, které v novější verzi není potřeba aplikovat.

Nyní zkopírujte soubor config/settings.inc.php ze staré instalace do testovací. V souboru upravte připojení k databázi na testovací databázi. Postup zase naleznete v návodu http://navody.c4.cz/prestashop-konfiguracni-soubor v odstavci Úprava připojení k databázi. Tento krok je důležitý, protože kdybyste neupravil přihlašovací údaje na testovací databázi, došlo by k aktualizaci stávající (ostré) databáze.

Teď už můžete spustit instalátor na testovací doméně (tedy např. http://test.nazev-vasi-domeny.cz/install). Na úvodní stránce vyberte Update a dokončete proces instalace.

Jestli jste dělal nějaké úpravy v souboru .htaccess, tak je aplikujte i na testovací instalaci.

Předmět příspěvku: Re: PrestaShop - Aktualizace na novou verzi
PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 14:20 

Jak provedu aktivaci PHP knihovny Mcrypt?

Předmět příspěvku: Re: PrestaShop - Aktualizace na novou verzi
PříspěvekNapsal: 27 úno 2012 18:22 

Dobrý den,

pokud máte stránky umístěné na Webhostingu C4, tak stačí požádat o aktivaci na emailové adrese podpora@c4.cz. Upravil jsem text v návodu i pro ostatní uživatele.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]