Právě je 23 dub 2024 15:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Joomla - Mapa stránek, návod
PříspěvekNapsal: 01 čer 2015 16:12 
Uživatelský avatar

Registrován:
25 pro 2010 13:02
Příspěvky:
290
Prakticky od samého začátku, co pracuji s Joomlou, jsem pro mapu stránek používal a nemohl si vynachválit, komponentu Xmap. Leč čas oponou trhnul a na stránkách autora je jenom lakonický text: "Zavíráme, Xmap je pryč. Nadále již není podporován ani dostupný, jděte na stránky Adresář rozšíření pro Joomlu (JED) k nalezení náhrad."

Naštěstí jsme ve světě open-source, kde nic neumírá a k odkazu Xmap se hlásí hned dva projekty: mapX a OSMap. Oba o sobě tvrdí, že jsou 100% kompatibilní s Xmap, tedy že mohou používat jeho pluginy a že mapu stránek dělají perfektně. Vyzkoušel jsem obě komponenty, mapX je přeložený do češtiny, ale umí toho méně a vypadá hůře, OSMap je lepší, čeština zatím není a zdá se, že jde více ve stopách Xmap - OSMap vypadá, umí a ovládá se jako Xmap více než mapX -> doporučuji a používám OSMap.

Pozor: mapy stránek se vytváří dvě: jedna s odkazy na články a např. na produkty v e-shopu, a druhá obsahuje odkazy na obrázky, je nutno je použít obě, t.j. do robots.txt je nutno uvést oba odkazy na tyto XML mapy.

Tvůrci OSMap říkají:
Jistě, vždycky si můžete vytvořit mapu stránek pro Googlu ručně použítím on-line generátoru jako je xml-sitemaps.com. Obzvláště pro menší stránky s pár statickými stránkami je toto dost dobré pro účely SEO. Nicméně, pokud se vaše stránky mění často, či pokud byste také chtěli mapu stránek v HTML pro své návštěvníky, nějaké rozšíření, které pro vás dělá tuto práci, by bylo více než vhodné. V JED je nespočet rozšířeních pro Joomlu pro tvorbu mapy stránek. Jedno, jenž bývávalo dalece nejoblíbenější, je Xmap. Nicméně jak to tak vypadá, toto rozšíření bylo svým tvůrce opuštěno. Naštěstí se zdá, že toto rozšíření bylo převzato tvůrcem Alledia pod jménem OSMap. V současném stavu vývoje je toto rozšíření hodně stejné jak Xmap bývával: OSMap vytváří dynamickou HTML a XML mapu stránek a podporuje mnoho dalších komponent: Joomlí články, K2, Kunena, Mosets Tree, SobiPro, VirtueMart, Zoo, WebLinks, Acymailing, AdsManager, Phoca Gallery a mnoho dalších.

OSMap je nový, výkonný a nejsnažší způsob, jak vytvořit a přidat mapu stránek do vašich stránek založených na CMS Joomla! Vše, co potřebujete, je nainstalovat OSMap a ono si to udělá ten zbytek. Samočinně vytvoří přátelskou mapu stránek pro Google z veškerého vašeho obsahu stránek a na něj vedoucích odkazů. Také, po instalaci, si sám povolí všechny užitečné zásuvné moduly.

Vlastnosti:
navrženo pro snadné používání
mapa stránek pro vyhledávače
dynamická mapa stránek
vždy obsahuje nejnovější obsah
mapa stránek v HTML a XML
plná podpora pluginů pro Xmap
nastavení četnosti načítání
mapa stránek pro více jazyčné stránky

Přechod z Xmap
Je opravdu snadné, přejít z Xmap. Zachovali jsme plnou slučitelnost s pluginy z Xmap, takže pro OSMap můžete použít jakýkoliv Xmap plugin. Také jsme přidali možnost importu (přenosu). Pokud již máte Xmap nainstalovaný, uvidíte tlačítko s nápisem "Import from Xmap" (Přenést z Xmap v české verzi). Klikněte na toto tlačítko a my automaticky přeneseme vaše data. Vše co pak budete potřebovat, je změnit adresu mapy stránek v robots.txt.

Změny v OSMap kódu
OSMap začal se stávajícím Xmap frameworkem, ale již jsme zavedli výrazné změny:
Rozšíření prošlo hlubokou změnu kódu pro změnu obchodní značky z Xmap na OSMap, a to včetně některých proměnných a tříd.

Struktura adresáře pro vývojáře se změnila, základní kód se přesunul do adresáře src/.
Přidali jsme aktualizační server, takže je mnohem snadnější získat nejnovější verzi.
Tyto změny jsme udělali proto, aby pro vás bylo tak snadné, jak jenom je možné, vytvořit si svou první mapu stránek.

Co přijde dál
Náš příští krok bude pročištění uživatelského rozhraní aby ladilo s Joomlou 3 a vypořádat se s opravami chyb. Jednou, až toto bude hotovo, se zaměříme na bližší propojení s OSMeta, takže bude opravdu snadné zařadit či vyřadit stránky z výsledků vyhledávání vyhledávačů (Google - SERP). Také chceme zlepšit pluginy pro OSMap, aby se OSMap mohl úspěšně propojit s větším množstvím hlavních rozšířeních pro Joomlu.

Placená a zdarma verze
Předně, OSMap vždy zůstane zdarma a výkonný. Vše co je teď v Xmap dostupné zdarma, zůstane zdarma. Ano, je zde placená verze (Pro) - v současnosti neobsahuje žádné Pro vlastnosti, ale pokud si koupíte Pro licenci, již brzy získáte rozšířené schopnosti a také nám pomůžete urychlit vývoj.

Vícejazyčné mapy stránek
Po instalaci OSMap se vytvoří nová mapa stránek s názvem Sitemap. Přejděte do Komponenty a pak OSMap a uvidíte základní ovládací panel komponenty a zde máte vytvořenou základní mapu stránek. Klikněte na odkaz XML a pokud máte vícejazyčné stránky, mapa stránek bude ve vašem výchozím jazyce. Pro češtinu bude odkaz na mapu vypadat nějak takto
www.domain.cz/cs/?option=com_osmap&view ... onent&id=1

Abyste získali mapu stránek pro další jazyky, nahraďte část "cs" za dvou písmenný kód požadovaného jazyka, pro angličtinu to bude "en", pro španělštinu to bude "es" apod. Adrese pak bude vypadat nějak takto:
www.domain.cz/en/?option=com_osmap&view ... onent&id=1

Poznámka: veškerý obsah stránek, jako jsou články, položky nabídek, kontakty atd. musí být přiřazeny určitému jazyku. Pokud máte nějaký obsah přiřazený ke všem jazykům, odkazy na tento obsah se objeví ve všech vašich mapách stránek.

Instalace
Tak nejprve si stáhněte OSMap ze stránek Alledia a nainstalujte ji přes Správce rozšíření (jako cokoliv jiného). Pokud to nalezne dříve instalovanou verzi Xmap, uvidíte tlačítko pro přenos nastavení Xmap do OSMap. Klikněte na něj, pokud potřebujete (a nezapomeňte tuto starou verzi Xmap odinstalovat). Pak jděte do Komponenty -> OSMap a nastavte si komponentu podle svého.

Máte zde vytvořenou novou mapu stránek, klikněte na její jméno (Sitemap) a můžete si ji upravit, nebo si můžete vytvořit novou kliknutím na tlačítko Nový.

Odkaz XML otevře mapu stránek ve formátu XML pro vyhledávače, tato mapa stránek obsahuje odkazy na články apod. Odkaz Obrázky otevře mapu stránek s odkazy na obrázky ve vašem obsahu stránek, tedy např. na obrázky v článcích či na obrázky ve vašem e-shopu.

Také v tomto ovládacím panelu klikněte na odkaz Rozšíření a nastavte si pluginy pro další komponenty. Nezapomeňte, že na tyto další komponenty (a jejich obsah) musí být v nějaké nabídce odkaz, jinak se obsah těchto dalších komponent neobjeví v mapě stránek.

Nastavte si také příslušné nabídky ze kterých bude OSMap čerpat data pro tvorbu odkazů v mapě stránek. Rada: jejich pořadí změníte pomocí myši a kurzoru metodou "táhni a pusť".

Pokud chcete mít na stránkách i mapu stránek v HTML pro vaše návštěvníky, což silně doporučuji pro větší weby, otevřte si příslušnou nabídku, doporučuji toto dávat do dolní nabídky do patičky stránek, zde zvolte Nový (nová položka v nabídce) a typ položky bude OSMap -> HTML mapa stránek.

OSMap podporuje rozšířitelnost
Komponenta je slučitelná s mnoha rozdílnými rozšířeními. Klíčové pro spolupráci OSMap s dalšími komponentami je najít plugin, který je propojí. Vývojáři třetích stran poskytují pluginy pro spojení jejich komponent s OSMap. Pokud nějakou takovouto komponentu používáte a chcete ji propojit s OSMap, podívejte se na jejich domácí stránky, zda takovýto plugin poskytují a pokud ano, nainstalujte si jej a nastavte pro správné fungování.

Poznámka: jakékoliv rozšíření (plugin) pro Xmap by mělo správně fungovat i pro OSMap.

Rozšíření třetích stran
Bez těchto rozšířeních, OSMap vypíše pouze ty odkazy, které najde v nabídkách. Každý plugin shromáždí data jako jsou produkty ve VirtueMartu, příspěvky v Kuneně, nebo všechny zveřejněné články v Joomle.

Poškozená mapa stránek
Některé pluginy mohou způsobit, že se vaše mapa stránek nezobrazí správně. Pokud máte tyto problémy, zkuste povypínak pluginy pro OSMap jeden za druhým. V těchto případech nezapomeňte poslat zprávu o chování pluginy jeho vývojáři.

Stáhnout:
https://www.alledia.com/extensions/osmap/

Kuju jestli jste dočetli až sem.

_________________
Joomla + VirtueMart + cs = eCommerce_cs-CZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Joomla - Mapa stránek, návod
PříspěvekNapsal: 10 čer 2015 11:54 
C4 podpora
C4 podpora

Registrován:
30 čer 2009 09:14
Příspěvky:
8506
Dobrý den,

děkujeme za zveřejnění obsáhlého návodu. Určitě se bude hodit i ostatním uživatelům diskuzního fóra.

_________________
Radek Plašil
Webhosting C4
https://www.c4.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: OSMap - nezpracuje odkazy na Virtuemart
PříspěvekNapsal: 11 srp 2015 11:11 
C4 zákazník

Registrován:
30 pro 2009 21:31
Příspěvky:
63
Dobrý den,

veden výše uvedeným článkem jsem se rozhodl, že OSMap zkusím. Jenže mi bere jen odkazy z hlavního menu. Menu Virtuemartu se zde neobjevilo (OSMap - Sitemap - menus = jen Main menu). Když jsem zkusil vytvořit novou Sitemap, objevilo se i menu VM category, ale po uložení Sitemap zmizelo. Povypínal jsem všechny pluginy OSMap, ale nic nepomohlo.

Díky za případnou radu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: OSMap - nezpracuje odkazy na Virtuemart
PříspěvekNapsal: 11 srp 2015 12:25 
C4 zákazník

Registrován:
30 pro 2009 21:31
Příspěvky:
63
P.S. stejně se chová i XMap. Je fakt, že mám modul pro výpis kategorií zveřejněný, napozicovaný na levý sloupec, ale není přiřazen ve Správci nabídek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Joomla - Mapa stránek, návod
PříspěvekNapsal: 12 srp 2015 07:51 
Uživatelský avatar

Registrován:
25 pro 2010 13:02
Příspěvky:
290
To bude asi to, co tam píšu, že musí být přímý odkaz na tu komponentu. Modul asi nelze přiřadit do nabídek a to by ani nepomohlo.

Takže: já to dávám do horní vodorovné lišty, aby to bylo hned na očích. A dám tam jako hlavní odkaz přímo na VM, ten pojmenuji Náš obchod nebo jenom Obchod a jako podřízený k tomuto odkazu dávám Výpis kategorií z VM, a bude to hlavní kategorie. Pak na odkazu Obchod se objeví hlavní stránka VM s popisem obchodu a ten podřízený odkaz pojmenovánám nějak jako Naše zboží a na něm se objeví výpis kategorií, tuším že toto se styluje vlastní šablonou, čili Náš obchod může mít (měl by mít) nějaký text o obchodu, třeba i s obrázky a styluji to na 3 produkty na řádek v nějakém zhuštěném výpisu a odkaz Naše zboží má také 3 produkty na řádek, ale ty styluji aby obsahovaly více textu, tedy aby byly informačně bohatší.

_________________
Joomla + VirtueMart + cs = eCommerce_cs-CZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Joomla - Mapa stránek, návod
PříspěvekNapsal: 12 srp 2015 10:54 
C4 zákazník

Registrován:
30 pro 2009 21:31
Příspěvky:
63
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Co se týče Vámi navrhovaného podřízeného odkazu - tušil jsem, že zde někde bude "zakopaný pes". V mém případě je VM Category menu v levém sloupci, Eshop (hlav. str. VM) v horizont. menu nahoře. Proto jsem podřízenou položku v horizont. menu skryl a jinak nechal vše tak. Sitemap v XML je nyní již moc hezké počtení 8-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
FTP Uploader
Staňte se naším zákazníkem!
Hledáme kolegy
Joomla partneři

Seznam všech partnerů

Joomla Hosting
Návody pro C4

© 2009-2024 ČESKÝ WEBHOSTING s.r.o. Kontaktní e-mail: forum@c4.cz
Diskuzní fórum využívá technologie: phpBB, phpBB-SEO.com, phpBB.cz